CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

A koronavírus (Covid-19) elleni védekezés egyéni védőeszközei

II. Légzésvédő maszkok

2020. április 12. - HegedusMiklos

Rendkívül fontos, hogy a koronavírus elleni védekezésben résztvevők megfelelő egyéni védőeszközöket használjanak. Nem csak ők, hanem bárki más is, aki egyéni védőeszközt használ (FFP1, FFP2, FFP3 maszk; védőkesztyű; védőruházat; védőszemüveg; stb.) kell rendelkezzen olyan információkkal, melyeknek az ismerete segíti a védekezést, segíti a rendeltetés szerinti használatot és az egyéni védőeszköz védelmi képességének ki- és felhasználását. 

Sorozatom második része az egyéni védőeszközök közül a légzésvédő maszkokhoz tartozó fontos alapinformációk
a légzésvédő maszkok használatához:

  • Minden egyéni védőeszközön, így a légzésvédő maszkon is olvashatónak kell lenni a CE-jelölésnek, mely legalább a CE betűjelekből és egy négyjegyű azonosítószámból áll. Az a maszk, amelyiken a CE-jelölés nem szerepel nem egyéni védőeszköz. Az a maszk, amelyiken a CE-jelölés nem szerepel nem lehet pl.: FFP2-es maszk.
  • Az FFP2 (FFP1, FFP3) maszk Európai Uniós szabvány szerint gyártott (EN 149) védelmi képességekkel rendelkező egyéni védőeszköz. Az N95 jelű maszk Észak-Amerika szabvány szerint gyártott, a KN95 jelű maszk pedig kínai szabvány szerint gyártott maszk. Tehát az N95 és a KN95 maszk nem lehet FFP2-es maszk.
  • Az egyéni védőeszköz légzésvédő maszkokat ne tévesszük össze az orvostechnikai eszköz sebészeti maszkkal. A sebészeti maszkokat az orvostechnikai eszközökről szóló 93/42/EGK irányelv szabályai szerint gyártották, az egyéni védőeszköz légzésvédő maszkokat pedig a 2016/425/EU rendelet szabályai szerint gyártották.
  • A sebészeti maszkokra vonatkozó Európai Uniós szabvány az EN 14683:2019 Sebészeti maszkok. Követelmények és vizsgálati módszerek szabvány, míg az egyéni védőeszközökre vonatkozó Európai Uniós szabvány az EN 149:2009 Légzésvédők. Részecskeszűrő félálarcok. Követelmények, vizsgálatok, megjelölés szabvány.
  • Minden légzésvédő részecskeszűrő félálarc (maszk) többször használható és felvehető kivéve, ha a légzésvédő maszk jelölésében megtaláljuk az NR (Non-reusable) rövidítést, ekkor a légzésvédő maszk csak egyszerhasználatos, (az R rövidítés a többszöri használhatóságra utaló jelölés).
  • Az egyéni védőeszköz légzésvédő maszkok akkor képesek megvédeni a viselőjét, ha a felvétel módja és az illeszkedés is megfelelő.
  • A légzésvédő maszkok három osztályba sorolhatók (FFP1, FFP2, FFP3) és az osztályba sorolás attól függ, hogy a vizsgálati eljárások során az aerosol-os (nátrium-kloridos majd paraffinolajos) levegő hány százalékát tudják megszűrni. FFP3-as minősítést csak akkor kaphat a légzésvédő maszk, ha az aerosol-ok áthatolása a maszkon max. 1%, azaz a károsanyag 99%-át megszűri. Ugyanez a szűrőképesség az FFP2-es maszkok esetében 94%, FFP1-es maszkok esetében pedig 80%. (Ezért ajánljuk a koronavírus elleni védekezésben résztvevőknek a legalább FFP2-es maszkot).
  • A levegővétel a maszk viselésekor annál nehezebb, minél magasabb a légzésvédő maszk védelmi képessége, tehát FFP1-ben könnyebb lélegezni, mint FFP3-ban. Ezért a gyártók sokszor légzéskönnyítő kilégzőszelepet építenek be a maszkba, mely egyrészt a légzést könnyíti, másrészt segít abban, hogy a maszk ne párásodjon túl a kilélegzett páradús levegőtől.
  • A légzésvédő maszk az egyéni védőeszközök között a III. kategóriába tartozó egyéni védőeszköz, ezért könnyen ellenőrizhetjük a megfelelőségét, ha kezünkbe veszünk egy maszkot, mert a CE betűjeleket követően egy négyjegyű azonosítószámot is találnunk kell a maszkon elhelyezett feliratban.
  • Amennyiben a légzésvédő maszkon elhelyezett feliratban D betűjelet is találunk, akkor a maszkot dolomitporos károsanyag-környezetben is vizsgálták és ez azt jelenti, hogy jobb a védelmi képessége, mint amelyik maszkon ezt a betűjelet nem találjuk meg.
  • A légzésvédő maszk viselése nem ad 100%-os védelmet a koronavírus elleni védekezésben, de álláspontom szerint viselnünk kell a maszkot mindazokon a helyeken, ahol emberekkel találkozhatunk, tehát ha kilépünk a lakásunkból, akkor viseljünk maszkot (ha nincs maszkunk, akkor valamilyen textilt pl.: sálat, kendőt rakjunk az orrunk és szánk elé).
  • Mielőtt a maszkot felvesszük, mossuk meg a kezünket szappannal vagy fertőtlenítsük a kezünket és így vegyük fel a maszkot. Felvételkor a maszk bármelyik részéhez hozzáérhetünk. Levételkor azonban a maszknak kizárólag csak a pántrészéhez érjünk hozzá, ezt a gumírozott pántot meghúzva vegyük le úgy a maszkot, hogy se az arcunkhoz, se a szánkhoz ne érjünk vele. A többször használható maszkot fújjuk be alkoholos fertőtlenítővel, mely hamar elpárolog a maszk felületéről.
  • A maszk levételét követően mossuk meg a kezünket és az arcunkat is szappannal vagy fertőtlenítsük a kezünket, arcunkat.
  • A légzésvédő maszkok megfelelőségét ellenőrizze a megfelelőség ellenőrzése című blogbejegyzésem alapján, és ne feledje: a törvény előírása szerint a kereskedő nem hozhat forgalomba olyan egyéni védőeszközt, melyről tudja vagy szakmai ismeretei alapján tudnia kellett volna, hogy nem megfelelő.

Amennyiben kétségei vannak a légzésvédő maszk, mint egyéni védőeszköz megfelelőségében, vagy kérdése van írjon e-mailt a blogoldal szerzőjének!

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr9915606612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása