CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

A koronavírus (Covid-19) elleni védekezés egyéni védőeszközei

III. Védőkesztyűk

2020. április 12. - HegedusMiklos

Rendkívül fontos, hogy a koronavírus elleni védekezésben résztvevők megfelelő egyéni védőeszközöket használjanak. Nem csak ők, hanem bárki más is, aki egyéni védőeszközt használ (FFP1, FFP2, FFP3 maszk; védőkesztyű; védőruházat; védőszemüveg; stb.) kell rendelkezzen olyan információkkal, melyeknek az ismerete segíti a védekezést, segíti a rendeltetés szerinti használatot és az egyéni védőeszköz védelmi képességének ki- és felhasználását.

Sorozatom harmadik része az egyéni védőeszközök közül a védőkesztyűkhöz tartozó fontos alapinformációk
a védőkesztyűk használatához:

  • Az egyéni védőeszköz védőkesztyűket ne tévesszük össze az orvostechnikai eszköz védőkesztyűkkel. Ha az orvostechnikai eszközökről szóló 93/42/EGK irányelv szabályai szerint gyártották a védőkesztyűt, akkor az nem egyéni védőeszköz, egyéni védőeszköz védőkesztyűt a 2016/425/EU rendelet szabályai szerint gyártották.
  • Az egyszerhasználatos orvosi kesztyűkre az Európai Uniós szabványok közül az EN 455 szabványsorozat vonatkozik, míg az egyéni védőeszköz védőkesztyűkre több Európai Uniós szabvány is vonatkozik, a koronavírus elleni védekezéshez a legalkalmasabb védőkesztyűket az EN 374-5:2017 Védőkesztyűk veszélyes vegyszerek és mikroorganizmusok ellen. 5. rész: Mikroorganizmusok okozta kockázatokra vonatkozó terminológia és teljesítménykövetelmények szabvány előírásai alapján gyártották, de a kéz védelmére más szabványok alapján gyártott egyéni védőeszköz védőkesztyűk is megfelelőek lehetnek.
  • Annak ellenére, hogy a védőkesztyű nem rendelkezik az EN 374-5 szabvány szerinti védelmi képességgel, még alkalmas lehet a viselője védelmére a koronavírus ellen. Például azok a védőkesztyűk, melyek az EN 374-es szabványsorozat előírásai szerint gyártottak és akár többször használatos vagy egyszerhasználatos kesztyűk is alkalmasak erre.
  • A koronavírus elleni védelemre használt védőkesztyűk alapvetően legalább fertőtleníthetők legyenek, de igény lehet a sterilizálhatóságukra is. A védőkesztyűk éppen emiatt olyan anyagból kell készüljenek, melyeket könnyen, gyorsan alá lehet vetni ezeknek az eljárásoknak és legyenek akár egyszer- vagy többször használatosak ezt az igényebvételt az anyaguknak bírniuk kell.
  • A védőkesztyűk megvédik a viselőjüket a kórokozóktól, de a védőkesztyű felületén könnyen megtapadnak, ezért rendkívül fontos, hogy a védőkesztyűt rendszeresen fertőtlenítsük (és nem csak az egészségügyi intézményekben, hanem például a bolt pénztárában is, ahol a készpénz és az áruk érintésre kerülhetnek akár egy fertőzött felületű kesztyűvel is, amit a pénztáros visel). Különösen fertőtlenítsük a védőkesztyűt, mielőtt például az arcunkhoz érünk vagy mielőtt le kell vennünk a légzésvédő maszkot.
  • Tehát a fentiek miatt a védekezésre használt védőkesztyűknek (az egyszerhasználatosaknak is) bírniuk kell a fertőtlenítést. A legszélesebb körben hozzáférhető fertőtlenítők általában klórtartalmúak, az alkoholos fertőtlenítők pedig szinte mindig tartalmaznak hidrogén-peroxidot. Ezeket a fertőtlenítőket nem mindegyik kesztyűanyag viseli jól. Ha van lehetőségünk a védőkesztyű kiválasztásánál az anyagválasztásra, akkor nitril vagy gumi anyagú kesztyűt válasszunk (a latex anyagú kesztyűk rosszul bírják a fertőtlenítőket és sokan allergiásak a latex anyagra).
  • A többször használatos kesztyűk a legtöbb esetben műanyag alapanyagúak vegyszerállósággal, és akár mártással, akár mártás nélkül alkalmasak védőkesztyűként való alkalmazásra. Ezek a kesztyűk a legtöbb esetben moshatók, de minden esetben olvassuk el a gyártó tájékoztatóját arról, hogy milyen szereket használhatunk erre.
  • A védőkesztyű használatakor nagyon fontos, hogy a szennyezett kesztyűvel ne érintsük meg az arcunkat, szemünket és a többi védőeszközt, valamint az előírások szerint vegyük le e kezünkről a szennyezett kesztyűt úgy, hogy csak a belső, bizonyosan nem szennyezett felületét érintsük a csupasz kezünkkel, ujjainkkal.
  • Az elhasznált, szennyezett védőkesztyűt lehetőség szerint a veszélyes hulladékok kezelésére vonatkozó előírások szerint kezeljük.
  • A védőkesztyű viselésével ugyan megvédjük a kezünket, de ne fogjunk meg feleslegesen olyan tárgyakat, részeket és felületeket, amit mások is megfoghatnak, érinthetnek. Ne csak magunkra gondoljunk, vigyázzunk másokra is!
  • Figyeljünk oda, hogy lehetőség szerint a kézméretünknek megfelelő védőkesztyű kerüljön a kezünkre úgy, hogy az ujjaink végén ne maradjon légzsák és lehetőség szerint maradjon meg a tapintásunk.
  • A védőkesztyű levételét követően mossuk meg a kezünket szappannal vagy fertőtlenítsük a kezünket!

A védőkesztyűk megfelelőségét mindig ellenőrizze a megfelelőség ellenőrzése című blogbejegyzésem alapján, és ne feledje: a törvény előírása szerint a kereskedő nem hozhat forgalomba olyan egyéni védőeszközt, melyről tudja vagy szakmai ismeretei alapján tudnia kellett volna, hogy nem megfelelő.

Amennyiben kétségei vannak a védőkesztyű, mint egyéni védőeszköz megfelelőségében, vagy kérdése van, írjon e-mailt a blogoldal szerzőjének!

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr4015608830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása