CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

EK-típustanúsítvány / EU-típusvizsgálati tanúsítvány

2015. március 16. - HegedusMiklos

Az egyéni védőeszközök területén a 2016/425/EU rendelet alapján 2019.04.21-et követően csak EU-típusvizsgálati tanúsítványról beszélhetünk.

EU-típusvizsgálati tanúsítvány:
Ha a típus megfelel a (2016/425/EU) Rendelet vonatkozó alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeinek, a bejelentett szervezetnek EU-típusvizsgálati tanúsítványt kell kiállítania a gyártó részére.
Az újonnan kiállított, illetve adott esetben a megújított tanúsítvány érvényességi ideje nem haladhatja meg az öt évet.
Az EU-típusvizsgálati tanúsítványnak legalább az alábbi információkat kell tartalmaznia:
a) a bejelentett szervezet neve és azonosító száma;
b) a gyártó neve és címe, és amennyiben a gyártó meghatalmazott képviselőt hatalmaz meg, akkor ez utóbbi neve és címe;
c) a tanúsítvány hatálya alá tartozó egyéni védőeszköz megnevezése (típusszám);
d) arra vonatkozó nyilatkozat, hogy az egyéni védőeszköz típusa megfelel a vonatkozó alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek;
e) részben vagy egészben alkalmazott harmonizált szabványok esetén az e szabványokra vagy azok részeire való hivatkozások;
f) más műszaki leírások alkalmazása esetén az ezekre vonatkozó hivatkozások;
g) adott esetben az egyéni védőeszköz teljesítményszintje(i) vagy védelmi osztálya;
h) olyan egyéni védőeszközök esetében, amelyekből egy adott felhasználó igényeinek megfelelően egyetlen darab készül, a jóváhagyott alapmodell alapján a vonatkozó paraméterek engedélyezett változatai;
i) a kiállítás napja, a lejárat napja, illetve adott esetben a megújítás időpontja(i);
j) a tanúsítvány kiállításának esetleges feltételei;
k) a III. kategóriába tartozó egyéni védőeszközök esetében arra vonatkozó nyilatkozat, hogy a tanúsítvány csak azon megfelelőségértékelési eljárások valamelyikével együtt érvényes, melyeket a független bejelentett szervezet évente felülvizsgál.

Az EU-típusvizsgálati tanúsítványnak egy vagy több melléklete is lehet.

Az EU-típusvizsgálati tanúsítvány felülvizsgálata:
- A  bejelentett szervezetnek a tudomány általánosan elismert mindenkori állásában bekövetkező valamennyi olyan változásról tájékozódnia kell, amely arra utal, hogy a jóváhagyott típus a továbbiakban nem feltétlenül felel meg a vonatkozó alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek, és meg kell állapítania, hogy ezek a változások igényelnek-e további vizsgálatot. Amennyiben igen, a bejelentett szervezetnek tájékoztatnia kell erről a gyártót.
- A gyártónak értesítenie kell az EU-típusvizsgálati tanúsítvánnyal kapcsolatos műszaki dokumentációt őrző bejelentett szervezetet a jóváhagyott típus, illetve a műszaki dokumentáció minden olyan módosításáról, amely befolyásolhatja az egyéni védőeszköznek a vonatkozó alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek való megfelelését vagy az adott tanúsítvány érvényességének feltételeit. Az ilyen módosítások az eredeti EU-típusvizsgálati tanúsítvány kiegészítésének formájában további jóváhagyást igényelnek. 2016.3.31. L 81/88 Az Európai Unió Hivatalos Lapja HU
- A gyártónak gondoskodnia kell arról, hogy az egyéni védőeszköz a tudomány mindenkori állását figyelembe véve folyamatosan megfeleljen a vonatkozó alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek.
- A gyártónak fel kell kérnie a bejelentett szervezetet, hogy vizsgálja felül az EU-típusvizsgálati tanúsítványt, ha:
a) a jóváhagyott típus módosításra került;
b) a tudomány mindenkori állását figyelembe véve a vonatkozó alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek változása esetén;
c) legkésőbb a tanúsítvány lejárati időpontja előtt.
Annak érdekében, hogy a bejelentett szervezet el tudja látni feladatait, a gyártónak legkorábban az EU-típusvizsgálati tanúsítvány lejártát 12 hónappal megelőzően, és legkésőbb azt 6 hónappal megelőzően be kell nyújtania kérelmét.

A bejelentett szervezetnek meg kell vizsgálnia az egyénivédőeszköz-típust, és – amennyiben azt a végrehajtott módosítások szükségessé teszik – el kell végeznie azokat a releváns teszteket, amelyek alapján meggyőződhet arról, hogy a jóváhagyott típus továbbra is megfelel a vonatkozó alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek.
Ha a bejelentett szervezet meggyőződött arról, hogy a jóváhagyott típus továbbra is megfelel a vonatkozó alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek, megújítja az EU-típusvizsgálati tanúsítványt.
A bejelentett szervezetnek biztosítania kell, hogy a felülvizsgálati eljárás még az EU-típusvizsgálati tanúsítvány lejárta előtt lezáruljon.
Amennyiben a felülvizsgálatot követően a bejelentett szervezet megállapítja, hogy az EU-típusvizsgálati tanúsítvány már nem érvényes, visszavonja azt, és a gyártó köteles beszüntetni az érintett egyéni védőeszköz forgalmazását.
Mindegyik bejelentett szervezet tájékoztatja a bejelentő hatóságát az általa kibocsátott vagy visszavont EU-típusvizsgálati tanúsítványokról és/vagy ezek kiegészítéseiről, továbbá – rendszeres időközönként vagy kérésre – a bejelentő hatóság rendelkezésére bocsátja az elutasított, felfüggesztett vagy más módon korlátozott tanúsítványok és/vagy kiegészítések jegyzékét.
Mindegyik bejelentett szervezet tájékoztatja a többi bejelentett szervezetet az általa elutasított, visszavont, felfüggesztett vagy más módon korlátozott EU-típusvizsgálati tanúsítványokról és/vagy az EU-típusvizsgálati tanúsítványok elutasított, visszavont, felfüggesztett vagy más módon korlátozott kiegészítéseiről.
A gyártónak az EU-típusvizsgálati tanúsítványnak, valamint a tanúsítvány mellékleteinek és kiegészítéseinek egy-egy példányát a műszaki dokumentációval együtt az egyéni védőeszköz forgalomba hozatala után tíz évig elérhetővé kell tennie a nemzeti hatóságok számára.

A korábban kiadott EK-típustanúsítványok több előírás és feltétel mellett továbbra érvényesek maradhatnak. Az EK-típustanúsítványok érvényességének legutolsó határideje azonban nem lehet 2023. április 21. utáni időpont.

EK-típustanúsítvány:
a tanúsítást végző bejelentett szervezet (a tanúsító szervezet) által kiadott dokumentum annak igazolására, hogy a védőeszköz a mintán elvégzett EK-típusvizsgálat alapján megfelel az előírásoknak, az alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek.

Egyéni védőeszközt forgalomba hozni, használatba venni csak akkor szabad, ha az rendelkezik EK-megfelelőségi nyilatkozattal, illetve EK-típustanúsítvánnyal.

Melyik egyéni védőeszköznek kell EK-típustanúsítvánnyal rendelkeznie?
-         minden a 3. védőeszköz kategóriába tartozó egyéni védőeszköznek rendelkeznie kell EK-típustanúsítvánnyal.
 

Az EK-típusvizsgálat vizsgálati jegyzőkönyvének megléte az EK-típustanúsítvány kiadásának feltétele.

A kiadott EK-típustanúsítvány nem átruházható, érvényességi ideje öt év.

A tanúsító szervezet az EK-típustanúsítvány kiadásával egyidejűleg
1., hozzájárul az CE-jelölés, illetve a jelkép védőeszközön való elhelyezéséhez,
2., jóváhagyja a védőeszköz tájékoztatóját, és a gyártó (kérelmező) számára visszaszolgáltatja a mintát, miután azt hitelesítő jellel látta el.
 

A gyártói tájékoztató az egyéni védőeszköz tartozéka, amelyet a védőeszközhöz csatolni kell, vagy a csomagolásban kell elhelyezni.

A gyártó (tanúsíttató) köteles a felhasználó kérésére lehetővé tenni, hogy a védőeszköz EK-típustanúsítványát – másolat formájában – megtekinthesse.

A védőeszköz tájékoztatóját a forgalomba hozatal helye szerinti tagállamban elfogadott hivatalos nyelven kell elkészíteni, Magyarországon magyarul.

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr757276491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása