CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

Mentés, önmentés személyemelőkből, emelőgépekből - 2016.11.02.

2016. október 14. - HegedusMiklos

A személytartóból, a magasban elakadást imitálva, az önmentést időszakonként gyakoroltatni kell.

A mentés, önmentés gyakorlására adunk lehetőséget Önöknek, munkatársaiknak.

Az oktatás időtartama 4 óra,

Az oktatás kiterjed:

  • a mentéshez-önmentéshez, ereszkedéshez használható eszközöknek, felszereléseknek a
    használatára, ezek tárolására, vizsgálatára, karbantartására,
  • az Emelőgép Biztonsági Szabályzatra és az egyéb ehhez kapcsolódó szabályokra, szabványokra,
  • az oktatás döntő része az önmentés, ereszkedés és a társ mentésének gyakorlása.

További részletek:
A mentés, önmentés gyakoroltatása a munkavállalók biztonságos munkavégzéséhez és az esetlegesen balesetet szenvedett kolléga magasból történő lementéséhez elengedhetetlenül szükséges.
A mentéshez, önmentéshez szükséges eszközök megvásárlása ehhez sajnos nem elegendő és nem véletlen, hogy jogszabály írja elő azt, hogy időszakonként a mentést, önmentést gyakoroltatni kell.
Az előírás nem csak személyemelőkre, kosaras emelőkre hanem magasemelésű targoncákra és mindazon emelőgépekre érvényes, ahol munkavállalót magasba emelnek.

Idézet az Emelőgép Biztonsági szabályzat III. fejezetéből:

"3.4. Személyek (ön)mentése

3.4.1. Amikor személyeket személytartóban magasba emelnek, a mentésre (önmentésre) előre fel kell készülni, hogy az emelőberendezés meghibásodása esetén a személyeket az elvárási időn belül a talajszintre lehessen hozni.

3.4.2. A mentésre magát az emelőberendezést kell elsősorban alkalmassá tenni, hogy segédenergiával vagy kézi erővel, gravitációval legyen lehetőség a személytartó leengedésére.

3.4.3. Amennyiben biztonságos megoldással nem lehetséges az emelőberendezés kézi működtetése, ott egyéni mentő (önmentő) készüléket kell alkalmazni.

3.4.4. Azoknál a személytartóknál, ahol az önmentő alkalmazása és megléte kötelező, csak olyan személyeket szabad a személytartóval felemelni, akik saját mentésüket (önmentésüket) képesek biztonságosan végrehajtani.

3.4.5. A személytartóból, a magasban elakadást imitálva, az önmentést időszakonként gyakoroltatni kell.

3.4.6. Amikor a személytartóban felemelt helyzetben többen tartózkodnak, csak abban az esetben elégséges egy önmentő készülék, ha azzal mindenki képes egyenként, egymás után bármely helyzetből leereszkedni. Ezek az önmentők alulról, vagy felülről újra felhúzhatók legyenek.

3.4.7. Ellenőrizni kell minden egyes üzem behelyezéskor, hogy a személytartóban az önmentő készülék ott van-e, és üzemképes-e. Az önmentő készülék mentőkötelét félévenként felül kell vizsgálni, és írásban nyilatkozni kell további felhasználhatóságáról. A mentőkötél hossza tegye lehetővé a talajra érést a személytartó legmagasabb helyzetéből is.

3.4.8. A személytartón előre ki kell jelölni és megkülönböztető színezéssel kell jelezni azt a garantált teherviselő pontot, ahová a mentő (önmentő) eszközöket kell erősíteni."

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr7011806331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása