CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

EK-megfelelőségi nyilatkozat/EU-megfelelőségi nyilatkozat

2015. március 04. - HegedusMiklos

EU-megfelelőségi nyilatkozat (2019.04.21-től)

Az EU-megfelelőségi nyilatkozat igazolja, hogy a Rendeletben (2016/425/EU) meghatározott alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelmények teljesültek. Az EU-megfelelőségi nyilatkozat elkészítésével a gyártó felelősséget vállal azért, hogy az adott egyéni védőeszköz megfelel a Rendeletben foglalt követelményeknek. Minden egyéni védőeszköz mellé a gyártónak kötelezően el kell helyeznie az EU-megfelelőségi nyilatkozat másolatát vagy az internetes elérési útját.

Az egyéni védőeszköz forgalmazását megelőzően a forgalmazóknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az egyéni védőeszközhöz mellékelve van az előírt dokumentáció, pl.: az EU-megfelelőségi nyilatkozat (vagy az internetes elérhetősége).
A nyilatkozatot le kell fordítani annak az EU-tagállamnak a nyelvére, illetve az általa megkívánt nyelvekre, amelyben az egyéni védőeszközt forgalomba hozzák vagy forgalmazzák.

A gyártónak mindegyik kategóriába sorolt egyéni védőeszközhöz kötelezően mellékelnie kell az EU-megfelelőségi nyilatkozatot.

Az EU-megfelelőségi nyilatkozat elkészítésével a gyártó felelősséget vállal azért, hogy az adott egyéni védőeszköz megfelel a 2016/425/EU rendeletben meghatározott követelményeknek.

EK-megfelelőségi nyilatkozat (2019.04.21-ig)

EK-megfelelőségi nyilatkozat: a gyártó írásbeli nyilatkozata mellyel igazolja, hogy a védőeszköz a mintának és a vonatkozó jogszabályok (89/686/EGK irányelv és a 18/2008. SZMM rendelet) előírásainak megfelel

Az EK-megfelelőségi nyilatkozatot a gyártó köteles elkészíteni és azt – lehetőség szerint – az egyéni védőeszközhöz kötelezően adott tájékoztató mellékleteként vagy abba beépítve kell kezelnie.

A gyártó minden egyes kategóriába sorolt egyéni védőeszközhöz kötelezően mellékeli az EK-megfelelőségi nyilatkozatot.

Az 1. kategóriába tartozó egyéni védőeszköz tekintetében a gyártó által kiállított EK-megfelelőségi nyilatkozat a vizsgálati jegyzőkönyvvel egyenértékű.

A 2. kategóriába és a 3. kategóriába tartozó egyéni védőeszközök esetében - ezeken kívül - a gyártó arról is nyilatkozik, hogy rendelkezik az egyéni védőeszköz minőségét garantáló gyártó-rendszerrel. Ennek a rendszernek garantálnia kell a gyártás egységességét vagy a gyártónak  a védőeszköz gyártására vonatkozó minőségirányítási rendszert kell működtetnie.

A 3. kategóriába tartozó egyéni védőeszköz gyártási rendszereit a gyártóknak évente ellenőriztetniük kell egy bejelentett szervezettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr657241745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása