CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

A koronavírus (Covid-19) elleni védekezés egyéni védőeszközei

I. Az egyéni védőeszközök megfelelőségének ellenőrzése

2020. április 12. - HegedusMiklos

Rendkívül fontos, hogy a koronavírus elleni védekezésben résztvevők megfelelő egyéni védőeszközöket használjanak. Nem csak ők, hanem bárki más is, aki egyéni védőeszközt használ (FFP1, FFP2, FFP3 maszk; védőkesztyű; védőruházat; védőszemüveg; stb.) kell rendelkezzen olyan információkkal, melyeknek az ismerete segíti a védekezést, segíti a rendeltetés szerinti használatot és az egyéni védőeszköz védelmi képességének ki- és felhasználását.

Sorozatom első része az egyéni védőeszközök megfelelőségének ellenőrzése.

Mit ellenőrizzünk, ha az egyéni védőeszköz megfelelőségére vagyunk kiváncsiak. Elsősorban ellenőrizzük az egyéni védőeszközhöz kapott dokumentumokat és az egyéni védőeszközt fizikailag vagy fotókon: 

  • Ellenőrizzük az egyéni védőeszköz megfelelőségi nyilatkozatát! Mindig gyanakodjunk, ha az angol elnevezés nem EU declaration of conformity, akkor is, ha csak egyetlen betű eltérés van!
  • A dokumentumokban meg kell jelennie a 2016/425 EU rendeletre hivatkozásnak, enélkül nem fogadható el a megfelelőség, ne fogadjuk el megfelelőnek az egyéni védőeszközt!
  • Minden egyéni védőeszközön, melyeket a fenti felsorolásban megtalálunk és a koronavírus elleni védekezéshez használjuk, el kell helyezni a CE-jelölést, ahol a CE betűjeleket egy négyjegyű számnak kell követni. Ha ez a négyjegyű szám hiányzik, akkor a védőeszköz nem megfelelő.
  • Ha a CE betűjel csak önmagában van rajta az egyéni védőeszközön, akkor minden esetben hasonlítsuk össze a jogszabályi formával (a legtöbb hamisítványon a két betű az előírtnál kisebb távolságra kerül egymástól).
  • Az összes egyéni védőeszköz esetében, melyek a fenti felsorolásban szerepelnek, ellenőrizhetjük, kérhetjük az EU-típusvizsgálati tanúsítvány másolatát, ha az angol elnevezés nem egyezik (EU-type examination certificate), akkor mindig gyanakodjunk, akkor is ha csak betű eltérés van!

Amennyiben nem vagyunk bizonyosak az egyéni védőeszköz megfelelőségében további információt osztok meg segítségként az alábbiak szerint:

1) A felsorolt egyéni védőeszközöknek (és az összes többi egyéni védőeszköznek is) meg kell felelniük a jogszabályi előírásoknak, különösen a 2016/425/EU egyéni védőeszköz rendelet alapvető egészségvédelmi és biztonsági előírásainak. Ezt az egyéni védőeszköz gyártója egy megfelelőségi nyilatkozattal igazolja, melynek EU-megfelelőségi nyilatkozat a neve (angolul: EU declaration of conformity). Az egyéni védőeszközök megfelelőségi nyilatkozatainak pontos, jogszabályban meghatározott tartalmi elemei vannak.

Itt ellenőrizhető:

2) Minden egyéni védőeszközön el kell helyezni a CE-jelölést, melynek mind a méret, mind a megjelenés (forma) előírásait szintén jogszabály, a 765/2008/EK rendelet írja elő. Ez a CE-jelölés nem csak a CE betűjelekből áll, hanem más, az egyéni védőeszközre jellemző védelmi képességek rövidítéseit, erre utaló piktogramokat is tartalmazhat.
Minden egyéni védőeszközön, mely vegyszer elleni védelmi képességgel, vírusok elleni védelmi képességgel rendelkezik, vagy a használója légzésvédelmét szolgálja, a CE betűket egy négyjegyű azonosítószám is követi (ez a szám azonosítja azt a független tanúsító szervezetet, mely az Európai Unió bejelentett szervezete és amelyik az egyéni védőeszköz megfelelőségét igazolta)

Itt ellenőrizhető:

3) A vírusok elleni védelmi képességekkel rendelkező egyéni védőeszközöknek, a használó légzésvédelmét szolgáló egyéni védőeszközöknek, vegyszer elleni védelmi képességgel rendelkező egyéni védőeszközöknek (beleértve a védőszemüvegeket és védőruházatokat is) rendelkezniük kell EU-típusvizsgálati tanúsítvánnyal (angolul: EU-type examination certificate). Az EU-típusvizsgálati tanúsítványt az Európai Unióba bejelentett független tanúsító szervezet adhatja csak ki és a kiadás feltétele, hogy az egyéni védőeszközön elvégezzék az EU-típusvizsgálatot. A típusvizsgálat nem csak a laboratóriumi vizsgálatokat foglalja magában, hanem az egyéni védőeszköz dokumentumainak vizsgálatát is, ideértve a műszaki dokumentációt, a gyártó tájékoztatóját (használati útmutató) és a megfelelőségi nyilatkozatot is.

Néhány példa arra, amikor mindenképpen kezdjünk el gyanakodni az egyéni védőeszköz megfelelőségét illetően:

  • Ha nincs lehetőség a szállítmány és/vagy a dokumentumok ellenőrzésére a fizetés előtt.
  • Ha a kapott dokumentumok nem a fent megadott elnevezéssel érkeztek meg.
  • Ha a dokumentumok a 93/42/EGK irányelvre hivatkoznak, ez a jogszabály az orvostechnikai eszközökről szóló jogszabály.
  • Ha a kapott tanúsítvány vagy megfelelőségi nyilatkozat nem annak a cégnek a nevére szól, aki gyártóként tünteti fel magát.
  • Ha a tanúsítványt nem találjuk meg a tanúsítványt kiadó, az Európai Unióba bejelentett tanúsító szervezet internetoldalán.
  • Ha nem lehet a dokumentumokat a kapott fotókkal azonosítani vagy nem lehet az eszköz cikkszámát beazonosítani, amelyre a dokumentumokat kiállították.

Amennyiben ezek után is marad kétsége és nem biztos az egyéni védőeszköz megfelelőségében, írjon e-mailt a blogoldal szerzőjének!

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr8215606602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása