CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

Az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű használata

2015. október 30. - HegedusMiklos

Alapvetés: Az eszköznek a gyártó által meghatározott, ésszerűen előrelátható feltételek mellett történő használatához a gyártó megfelelő védelmi szintet köteles biztosítani.

Az uniós harmonizációs jogszabályok akkor lépnek érvénybe, ha a forgalmazott vagy üzembe helyezett eszközt rendeltetésszerűen használják.

A rendeltetésszerű használat vagy azt a használati módot jelenti, amelyre az eszközt szánták (az azt forgalomba hozók, gyártók), vagy a termék tervezéséből vagy felépítéséből adódó rendes felhasználási módot jelenti.

Az egyéni védőeszközök általában használatra készek vagy csupán olyan kiigazításokat igényelnek, amelyek az eszközök rendeltetése ismeretében elvégezhetők. Az eszközök akkor tekinthetők „használatra késznek”, ha rendeltetésszerű használatukhoz nem szükséges további alkatrészek beépítése.

Az eszköz akkor is használatra késznek tekintendő,

  • ha egyetlen személy forgalmazza az összeszereléséhez szükséges összes alkatrészt,
  • ha az eszközt csupán össze kell illeszteni vagy csatlakoztatni kell,
  • ha az eszközt azon alkatrészek nélkül forgalmazzák, amelyeket általában külön lehet megvásárolni,
  • és ha a rendeltetésszerű használat érdekében kell összeilleszteni őket.

A gyártók kötelesek az eszközök felhasználói számára olyan szintű védelmet biztosítani, amely megfelel a gyártó által a terméktájékoztatóban leírt felhasználási módnak. Ez különösen fontos olyan esetekben, amikor fennáll a rendellenes használat veszélye.

A piacfelügyeleti hatóságok pedig kötelesek ellenőrizni az eszközök megfelelőségét:

  • a (gyártó által meghatározott) rendeltetésszerű használattal összhangban, és
  • az ésszerűen előrelátható feltételek mellett, azaz a jogszerű és előrelátható emberi viselkedésből eredő felhasználás esetén.

Ennek következménye a gyártók számára az, hogy az eszköz forgalomba hozatala előtt át kell gondolniuk, hogy melyek az ésszerűen előre látható használati feltételek.

A gyártóknak túl kell lépniük azon, amit ők maguk az eszköz rendeltetésszerű felhasználásának tekintenek, magukat az adott eszköz átlagos felhasználójának helyébe kell képzelniük, és ily módon kell megállapítaniuk, hogy a felhasználók ésszerűen hogyan kívánhatják használni a terméket.

Fontos továbbá, hogy a piacfelügyeleti hatóságok észben tartsák, hogy nem minden kockázatot lehet a terméktervezéssel megelőzni, orvosolni. A felhasználók számára oktatás keretében kell megadni mindazt az információt, mely az eszközök rendeltetésszerű használatát megkönnyíti és lehetővé teszi.

Természetesen a gyártó nem köteles előre látni, hogy a felhasználók nem tartják be az eszköz használatának jogszabályi feltételeit.

(A javaslat a jelenleg hatályos irányelv és vonatkozó Európai Uniós rendelkezések alapján készült. A várható új egyéni védőeszköz rendelet alapvetően ezt fogja megerősíteni.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr728036254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása