CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

Gyakran előforduló szabálytalanságok az EVE használata során

2015. április 19. - HegedusMiklos

Gyakran előforduló szabálytalanságok az egyéni védőeszköz (EVE) használata során

Néhány olyan szabálytalanságra hívnám fel a figyelmet az egyéni védőeszközök használata során, melyek befolyásolhatják az egyéni védőeszközök alapvető egészségvédelmi és biztonsági tulajdonságainak, követelményeinek, védelmi képességének be- és fenntartását.

1., Dokumentáció
Szabálytalanság a hiányzó EK-megfelelőségi nyilatkozat, vagy ha egyéb dokumentáció hiányzik (pl.: használati utasítás, vagy ha a használati utasítás csak idegen nyelven áll rendelkezésre).

Szabálytalan, ha megfelelő dokumentációt (pl.: EK-megfelelőségi nyilatkozatot) más cikkszámú egyéni védőeszközhöz mellékelnek 

2., EK-típustanúsítvány
Az EK-típustanúsítvánnyal való visszaélés a munkavállalók számára súlyos veszélyeztetettséget jelent.

Minden egyéni védőeszköz szabálytalan, ha eltér az EK-típustanúsítványában meghatározott védőeszköztől 

3., Időszakos felülvizsgálat
Műszakilag akkor szabálytalan, ha pl.: a felülvizsgáló dinamikus vizsgálatot végez a védőeszközön, mert ez esetben a dinamikus erőhatások roncsolhatják, használhatatlanná tehetik a védőeszközt.

Szabálytalan a felülvizsgálat a védőeszközök egyes típusainál, ha pl.: az energiaelnyelőt statikai terhelésnek vetik alá.

Szabálytalan a felülvizsgálat, ha a termékszabványban megadott típusvizsgálatok szerint végeznek időszakos felülvizsgálatot.

Szabálytalan az időszakos felülvizsgálat akkor is, ha nem a 18/2008 (XII. 3.) SZMM rendelet által meghatározott „gyártó vagy bejelentett szervezet” végzi a felülvizsgálatot. 

4., A használat szabálytalanságai
Gyakori szabálytalanság, hogy a munkavállalót ellátják védőeszközökkel, de azokat a munkavállaló nem tudja a fellépő veszélyek ellen használni, mert a munkakörében jelen lévő veszélyeket a rendelkezésre bocsátott védőeszközökkel nem tudja semlegesíteni.

A leggyakoribb, hogy nem megfelelő vagy egy kiépíthető rendszer nem elegendő védőeszközeit juttatja a munkáltató a munkavállalónak.

Gyakori szabálytalanság az is, hogy a megfelelő védőeszköz ugyan rendelkezésre állna, de az alacsony beszerzési ára (gyatra minősége) miatt a védőeszközt a munkavállaló nem tudja használni.

Rendszeresen előfordul, hogy a megfelelő védőeszközök rendelkezésre állnak ugyan, de használatukat, viselésüket, védelmi képességüket, más védőeszközhöz való csatlakoztatásukat nem vagy nem kielégítően oktatták. 

 

És minden esetben szabálytalan, ha a védőeszközön bárki átalakítást végez, plusz alkatrészt helyez el rajta úgy, hogy ezzel a védőeszköz eltér a kiadott EK-típustanúsítványban foglaltaktól. Az egyéni védőeszköz gyártóján kívül más a védőeszköz javítását nem végezheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr127382210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása