CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

Egyéni védőeszközök időszakos felülvizsgálata

2015. március 19. - HegedusMiklos

Az időszakos felülvizsgálatok az egyéni védőeszközöknél 

Az egyéni védőeszközök egy részét időszakosan is felül kell vizsgálni. A felülvizsgálatot annak érdekében kell elvégezni, hogy az egyéni védőeszköz megőrizte-e állapotát, védelmi képességét, továbbra is megfelel-e az alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek. Elmondhatjuk, hogy az egyéni védőeszközök közül időszakos felülvizsgálat alá általában a III. védőeszköz kategóriába tartozó egyéni védőeszközök kerülnek.

Az időszakos felülvizsgálatok lefolytatását jogszabályok, szabványok írják elő. A 18/2008. (XII.3.) SZMM rendelet alapján az időszakos felülvizsgálatokat a gyártó (természetesen csak a saját eszközeit) vagy a bejelentett szervezet (az összes eszközt) végezheti el. (2018. április 21-től visszavont jogszabály)

Miért adja meg a jogszabály a bejelentett szervezet számára a vizsgálati jogosultságot? Egyrészt azért, mert a bejelentett szervezet szakmai felkészültségéhez nem férhet kétség, másrészt pedig teljesen függetlennek kell lennie mind a kereskedőktől, mind a gyártóktól, így egyáltalán nem lehet érdekelt új eszközök eladásában és a még megfelelő védőeszközök teljesen újra cserélésében.

Az időszakos felülvizsgálatokról az MSZ EN 365 számú szabvány rendelkezik, mely szerint a vizsgálatokat kompetens személy végezheti el.

A leginkább érdekes kérdés, hogy az egyes egyéni védőeszközök közül melyiknek az időszakos vizsgálatát mi írja elő és milyen időközönként kell az időszakos felülvizsgálatot elvégezni.

id-vizsg.jpg

A felsorolt vizsgálati ciklusidőktől csak szigorúbb irányba (sűrűbb vizsgálatok) lehet eltérni, ilyen lehet:

  •   jogszabály rendelkezése alapján, pl.: a biztonsági szabályzatok valamelyike (ezek mindegyike az ágazati miniszter rendelete),
  •   szabvány rendelkezése alapján, pl.: az MSZ 1585 Villamos berendezések üzemeltetése szabvány hatálya alá tartozó tevékenységek végzése során, pl.: a leesés elleni egyéni védőeszközök néhány típusának vizsgálati ciklusideje: 6 hónap
  •   a visszavont szabványok hatálya alatt gyártott védőeszközök esetében vagy a termékszabványban eleve rövidebb vizsgálati ciklusidőt előíró védőeszközök esetében, pl.: munkaöv (MSZ 1502) – ciklusidő: 6 hónap (2017-től a munkaöveket a vonatkozószabványok szerint már nem lehet használatban tartani!)
  •   az egyéni védőeszköz használatát előíró munkáltató szigorúbb vizsgálati szabályzata alapján, pl.: anyagroncsoló hatású gázok, gőzök környezetében használt leesés elleni védőeszközök.

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr477285191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása