CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

EK-típusvizsgálat

2015. március 18. - HegedusMiklos

EK-típusvizsgálat (2018. április 21-től EU-típusvizsgálat)

EK típusvizsgálat: egy adott egyéni védőeszköz típusát jellemző minta megvizsgálása alapján annak megállapítása, hogy az egyéni védőeszköz védelmi szintje kielégíti-e a jogszabályi követelményeket, nem jelent-e kockázatot a használó munkavállaló egészségére, más személyek vagy a háziállatok számára.

Az egyéni védőeszközt forgalomba hozni, használatba venni csak akkor szabad, ha az rendelkezik EK-megfelelőségi nyilatkozattal, illetve EK-típustanúsítvánnyal. Az EK-típustanúsítvány kiadásának feltétele, hogy az egyéni védőeszköz rendelkezzen az EK-típusvizsgálat jegyzőkönyvével.

Melyik egyéni védőeszközökön kell EK-típusvizsgálatot végezni?
-         minden a 2. védőeszköz kategóriába és a a 3. védőeszköz kategóriába tartozó egyéni védőeszközön EK-típusvizsgálatot kell végezni a forgalomba hozatal előtt. Sőt ha az egyéni védőeszközt nem az EGT tagállamok (EU országai + Norvégia, Izland, Lichtenstein, Svájc) területén gyártották, akkor az 1. védőeszköz kategóriába tartozó egyéni védőeszközökön is el kell végezni az EK-típusvizsgálatot.
 

Ha az egyéni védőeszközön EK-típusvizsgálatot végeztek, akkor az EK-jelölésben szerepel a tanúsító bejelentett szervezet négyjegyű azonosító száma is.

Az EK-típusvizsgálat lehet az alapja (EK-típustanúsítvány hiányában) a gyártó által kiadott EK-megfelelőségi nyilatkozatnak pl.: a 2. védőeszköz kategória esetében. Az EGT-államokban gyártott és a nemzetközi szerződés szerint az EGT-államok területén kívül gyártott 1. kategóriába tartozó védőeszköz tekintetében a gyártó által kiállított EK-megfelelőségi nyilatkozat az EK-típusvizsgálati jegyzőkönyvvel egyenértékű.

Az EK-megfelelőségi nyilatkozatot egyéni védőeszköz mellé vagy a gyártói tájékoztatóban kell biztosítani a felhasználó számára, mely a gyártó feladata. A gyártói tájékoztató minden egyéni védőeszköz tartozéka, amelyet a védőeszközhöz csatolni kell, vagy a csomagolásban kell elhelyezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr367282389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása