CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

CE-jelölés

2015. március 01. - HegedusMiklos

A CE-jelölés az új Egyéni Védőeszköz Rendeletben (2016/425/EU) is ezzel az elnevezéssel szerepel.
A CE-jelölés egyéni védőeszközökre vonatkozó szabályait 2008-ban pontosították az Európai Unió egy másik (765/2008/EK) rendeletében.

CE-jelölés: olyan jelölés, amellyel a gyártó azt jelzi, hogy a termék megfelel az Európai Unió harmonizációs jogszabályaiban (pl.: 2016/425/EU) rögzített követelményeknek, amelyek a jelölés alkalmazását előírják.

A CE-jelölést csak a gyártó vagy meghatalmazott képviselője helyezheti el az eszközön.

Minden egyéni védőeszközön el kell helyezni a CE-jelölést függetlenül az egyéni védőeszköz védelmi kategóriájától.

A CE-jelölést csak olyan termékeken szabad elhelyezni, amelyek esetében az elhelyezésről az Európai Unió harmonizációs jogszabályaiban rendelkeznek. Semmilyen más terméken nem szabad a CE-jelölést elhelyezni.

A CE-jelölés elhelyezésével vagy elhelyeztetésével a gyártó jelzi, hogy vállalja a felelősséget a termék valamennyi olyan alkalmazandó Európai Uniós harmonizációs jogszabályban megállapított követelményeknek való megfeleléséért, amely a jelölés alkalmazását előírja.

A CE-jelölés az egyetlen jelölés, amely tanúsítja, hogy a termék megfelel a jelölés feltüntetéséről rendelkező Európai Uniós harmonizációs jogszabályokban szereplő követelményeknek.

Tilos az eszközökön olyan jelölések, jelek vagy feliratok elhelyezése, amelyek megtéveszthetik a harmadik feleket a CE-jelölés jelentése vagy formája tekintetében. Minden más jelölés elhelyezhető a terméken, feltéve, hogy az nem érinti hátrányosan a CE-jelölés láthatóságát, olvashatóságát és jelentését.

 

A CE-jel alakja és formája:

ce.jpg

Az ábra szerinti CE-jel arányosan csökkenthető vagy növelhető.

A CE-jel betű-, illetőleg számjeleinek függőleges irányban ugyanazon méretűnek kell lenniük, és ez 5 mm-nél nem lehet kisebb (kisméretű védőeszköz esetében a minimális mérettől el lehet tekinteni). 

..és néhány fontosabb rendelkezés az új Egyéni Védőeszköz Rendeletből:

- A CE-jelölést az egyéni védőeszközökön jól láthatóan, olvashatóan és letörölhetetlenül kell elhelyezni. Amennyiben ez az egyéni védőeszköz jellegénél fogva nem lehetséges vagy nem biztosítható, akkor azt – ha van ilyen – a csomagoláson és a kísérő okmányokon kell feltüntetni.

- A CE-jelölést az egyéni védőeszköz forgalomba hozatala előtt kell elhelyezni és erről a forgalmazónak is meg kell győződnie, hogy a CE-jelölés az egyéni védőeszközön rajta van.

- A III. kategóriába tartozó egyéni védőeszközök esetében a CE-jelölést a típusmegfelelőséget biztosító eljárásban részt vevő bejelentett szervezet négyjegyű azonosító száma követi, melyet a bejelentett szervezet helyez el, vagy rendelkezése alapján a gyártó helyezi el.

-  A CE-jelölést és adott esetben a bejelentett szervezet azonosító számát követheti piktogram vagy egyéb jelölés, mely jelzi azt a kockázatot, amely ellen az egyéni védőeszköz védeni hivatott.

- A CE-jelölés megfelelő alkalmazásának biztosítása érdekében a tagállamok a szabályozó rendszerükben már meglévő mechanizmusokra támaszkodva megteszik a megfelelő lépéseket a jelölés helytelen használata esetében.

- Az Európai Uniós hatóságok (a külső határellenőrzésekért felelős hatóságok) felfüggesztik a szabad forgalomba bocsátást az Európai Unió piacán, ha a terméket a CE-jelöléssel hamis vagy megtévesztő módon látták el.

Az új egyéni védőeszköz rendelet a CE-jelölésre vonatkozó szabályozást ezekkel a kiegészítésekkel együtt fogja jelenteni azzal, hogy a korábbi EK-jelölés előírásait megtartó szabályozást fognak elfogadni.

Például: Az egyéni védőeszközön a CE-jelölést a védőeszköz kockázatok elleni védelmét jelölő piktogram vagy bármilyen egyéb jelölés is követheti, amely ellen az egyéni védőeszköz rendeltetése szerint védelmet nyújt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr567229693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása