CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

Egyéni védőeszközök - felhasználóknak

2016. június 30. - HegedusMiklos

EGYÉNI VÉDŐESZKÖZ RENDELET FELHASZNÁLÓKNAK!!

MUNKAVÁLLALÓK, MUNKÁLTATÓK és az egyéni védőeszközökről szóló új 2016/425/EU rendelet

 

Állapítsuk meg nyomban, hogy az Európai Unió új egyéni védőeszköz rendelete (2016/425/EU rendelet az egyéni védőeszközökről és a 89/686/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről - Rendelet) a felhasználók számára előírásokat, követelményeket nem tartalmaz.

De a Rendelet minden egyes elemében, rendelkezésében, követelményében visszaköszön az, hogy a felhasználó számára a megfelelő, bevizsgált, a szükséges védelmi képességgel rendelkező, könnyen viselhető, sokáig hordható és komfortos egyéni védőeszköz álljon rendelkezésre.

Az alábbiakban néhány, a fenti állítást alátámasztó körülményre hívnám fel az egyéni védőeszközöket használók figyelmét, abban a sorrendben, ahogyan vélhetően mindenki találkozik majd az egyéni védőeszközökkel.

 

1., Az egyéni védőeszköz csomagolása

A felhasználók az egyéni védőeszköz csomagolásán, csomagolásában az alábbiakat meg kell, hogy találják:

1.1., EU-megfelelőségi nyilatkozat (jelenleg EK-megfelelőségi nyilatkozat)

Az egyéni védőeszközökhöz a gyártóknak csatolniuk kell az „EU- megfelelőségi nyilatkozat teljes szövegét vagy azt az internetcímet, amelyen az EU-megfelelőségi nyilatkozat elérhető.” [Az idézőjelek közötti szövegek a Rendeletből származnak (Egyértelmű a rendelkezés: meg kell találnunk az internetcímet, vagy a csomagolásban kell lennie az EU-megfelelőségi nyilatkozatnak, más eset nem lehetséges.)]

A felhasználók számára ez az egyik biztosíték arra nézve, hogy az egyéni védőeszköz kísérő dokumentációja rendelkezésre áll. A jelenlegi gyakorlat sajnos nem minden esetben jogkövető.

Fontos! Az EU-megfelelőségi nyilatkozatnak magyar nyelven kell rendelkezésre állnia!

1.2., Gyártói tájékoztató – használati utasítás

A gyártó a használati utasítást magyar nyelven köteles biztosítani minden egyes egyéni védőeszközhöz.

Sőt!! „Ha az egyéni védőeszköz több egységet tartalmazó csomagolásban kerül forgalomba, akkor az utasításokat és tájékoztatókat a kereskedelmi forgalomban elérhető legkisebb egységekhez egyenként csatolni kell."

1.3., CE-jelölés

Ha az egyéni védőeszközön nem lehetséges elhelyezni a CE-jelölést, akkor azt a csomagoláson kell elhelyezni.

1.4., A gyártó elérhetősége

Ha az egyéni védőeszközön nem lehetséges elhelyezni az elérhetőséget, akkor a gyártóknak „fel kell tüntetniük a csomagoláson a nevüket, bejegyzett kereskedelmi nevüket vagy bejegyzett védjegyüket és a kapcsolatfelvételhez használható postai címüket”.

(az Európai Unión kívüli gyártók esetében ez a kötelezettség az importőröket terheli)

1.5., Ha az elöregedés befolyásolja a védelmi képességet

Például a műanyagból, gumiból készített egyéni védőeszközök esetében lehetséges körülmény az elöregedés (pl.: védősisak, gumicsizma stb.), ekkor

„Minden forgalomba hozott egyéni védőeszközön, valamint azok csomagolásán letörölhetetlenül és egyértelműen fel kell tüntetni a gyártás évét és hónapját és/vagy – amennyiben lehetséges – a lejárat évét és hónapját.”

1.6., Az ártalmas zajhatások ellen védő eszközök

„Minden egyéni védőeszközön fel kell tüntetni, hogy az eszköz milyen zajtompítási szintet biztosít. Amennyiben ez nem lehetséges, ezt az információt a csomagoláson kell feltüntetni.”

1.7., A feszültség alatti munkavégzés során használt egyéni védőeszközök

Az ilyen típusú egyéni védőeszközök csomagolásán „olyan jelöléseket kell elhelyezni, amelyek tájékoztatnak különösen a védőeszközök védelmi osztályáról vagy a megfelelő használati feszültségről, sorozatszámukról és gyártási időpontjukról.”

 

2., Az egyéni védőeszközökön található jelölések, információk

A használatba vétel előtt az egyéni védőeszközön megjelenő feliratokat, piktogramokat vehetjük szemügyre.

Ne feledjük!! Ha ezt a piktogramot látjuk:                                                          810.jpgakkor – még a használat előtt – mindenképpen olvassuk el a gyártói tájékoztatót (használati utasítást).

2.1., CE-jelölés

Minden egyéni védőeszközön meg kell találnunk a CE-jelölést, ez alól nincs kivétel, bármelyik egyéni védőeszköz kategóriába tartozik is az eszköz.

A CE-jelölés hiánya, de a nem megfelelő CE-jelölés is alaki nem megfelelőség a Rendelet előírásai szerint, melyet a kötelezően megalkotandó magyar szankciós jogszabály várhatóan büntetni rendel majd.

A Rendelet a gazdasági szereplők, például a forgalmazók számára kötelezettségként írja elő, hogy „az egyéni védőeszköz forgalmazását megelőzően a forgalmazóknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az egyéni védőeszközön fel van tüntetve a CE-jelölés”, azaz a forgalmazó CE-jelölés hiányában nem forgalmazhatja az egyéni védőeszközt.

2.2., A gyártók adatai, elérhetőségei

A gyártóknak fel kell tüntetniük az egyéni védőeszközön a nevüket, bejegyzett kereskedelmi nevüket vagy bejegyzett védjegyüket és a kapcsolatfelvételhez használható postai címüket.

(az Európai Unión kívüli gyártók esetében ez a kötelezettség az importőröket terheli)

2.3., Ha az elöregedés befolyásolja a védelmi képességet

Például a műanyagból, gumiból készített egyéni védőeszközök esetében lehetséges az elöregedés (pl.: védősisak, gumicsizma stb.), ekkor

„Minden forgalomba hozott egyéni védőeszközön, valamint azok csomagolásán letörölhetetlenül és egyértelműen fel kell tüntetni a gyártás évét és hónapját és/vagy – amennyiben lehetséges – a lejárat évét és hónapját.”

2.4. Az egyéni védőeszközök tisztítása

Ha a gyártó által javasolt tisztítási eljárás befolyásolhatja, megváltoztathatja az egyéni védőeszköz teljesítményét, védelmi képességét, akkor a gyártónak „minden forgalomba hozott egyéni védőeszközön el kell helyeznie egy olyan jelölést, amely tájékoztat arról, hogy az eszközön legfeljebb hány tisztítási művelet végezhető újabb vizsgálat vagy leselejtezés előtt”.

Ha nem helyezhető el az egyéni védőeszközön ez az információ, akkor a gyártónak a tájékoztatójában (használati utasításban) kell feltüntetnie.

2.5., Az ártalmas zajhatások ellen védő eszközök

„Minden egyéni védőeszközön fel kell tüntetni, hogy az eszköz milyen zajtompítási szintet biztosít.”

2.6. A légzésvédelem egyéni védőeszközei

A légzésvédelemre használt egyéni védőeszközökön „fel kell tüntetni az adott eszközre jellemző részletes adatokat, amelyek az utasításokkal együtt lehetővé teszik, hogy egy gyakorlott és szakképzett felhasználó megfelelően alkalmazni tudja a védőeszközt”.

2.7. A bejelentett szervezet négyjegyű azonosító száma

Minden III. kategóriába tartozó egyéni védőeszközön, fel kell tüntetni a bejelentett szervezet négyjegyű azonosító számát, mely a CE-jelet követő négy szám lesz.

 

3., Az egyéni védőeszközöket kísérő dokumentáció

Már a dokumentációk kezelésére, készítésére vonatkozó szabályoknál és a felhasználók számára biztosított hozzáférhetőségre vonatkozó szabályozásnál is tetten érhető az Európai Unió – a jelenlegihez képest – más megközelítése.

3.1., A gyártói tájékoztató – használati utasítás

A gyártói tájékoztatót (használati utasítás) magyar nyelven kell az egyéni védőeszközhöz mellékelni.

Ismétlés!! „Ha az egyéni védőeszköz több egységet tartalmazó csomagolásban kerül forgalomba, akkor az utasításokat és tájékoztatókat a kereskedelmi forgalomban elérhető legkisebb egységekhez egyenként csatolni kell.”

A dokumentáció, tájékoztató nem megfelelősége, hiánya – Alaki nem megfelelőség, és a Rendelet 41. cikke alapján várhatóan szankciót von maga után.

3.2. EU-megfelelőségi nyilatkozat

Az egyéni védőeszközökhöz a gyártóknak csatolniuk kell az „EU- megfelelőségi nyilatkozat teljes szövegét vagy azt az internetcímet, amelyen az EU-megfelelőségi nyilatkozat elérhető”, hozzáférhető. (Egyértelmű a rendelkezés: meg kell találnunk az internetcímet, vagy a csomagolásban kell lennie az EU-megfelelőségi nyilatkozatnak, más eset nem lehetséges.)

Ismétlés!! A felhasználók számára ez az egyik biztosítéka annak, hogy az egyéni védőeszköz kísérő dokumentációja rendelkezésre áll. A jelenlegi gyakorlat sajnos nem minden esetben jogkövető.

Fontos! Az EU-megfelelőségi nyilatkozatnak magyar nyelven kell rendelkezésre állnia!

3.3. EU-típusvizsgálati tanúsítvány (jelenleg: EK-típustanúsítvány)

Az EU-típusvizsgálati tanúsítványnak az egyéni védőeszközhöz mellékletként való csatolása nem jelent olyan plusz információt a felhasználó számára az EU-megfelelőségi nyilatkozaton túl, hogy csatolása kötelező legyen!

Ezért: Az EU-típusvizsgálati tanúsítványt másolatban sem kell az egyéni védőeszközhöz mellékelni!

Az EU-típusvizsgálati tanúsítvány nem része az egyéni védőeszközt kísérő dokumentációnak!

Természetesen a másolat csatolása nem tilos.

3.4. A gyártói műszaki dokumentáció

Annak ellenére, hogy a Rendelet előírásai szerint a gyártónak mindegyik egyéni védőeszköz esetében (I. kategória is!) el kell készítenie az egyéni védőeszköz műszaki dokumentációját, ez szintén nem része a csatolandó dokumentumoknak. A gyártóknak (importőröknek) előírás azonban, hogy tíz évig - a nemzeti hatóságok kérése esetén – nekik rendelkezésre kell bocsátaniuk a műszaki dokumentációt.

 

4., Az egyéni védőeszközök megfelelősége

A Rendeletnek szerintem hatalmas piros pontja az a követelmény- és előírásrendszer felállítása, mely szerint minden körülmények között biztosítja az egyéni védőeszközök megfelelőségét.

4.1., Megfelelőségértékelés, vizsgálatok, bejelentett szervezetek

A Rendelet legnagyobb terjedelmű része (3 teljes fejezet, III., IV., V., + mellékletek) foglalkozik az egyéni védőeszközök megfelelőségének biztosításával. Egyrészt a szükséges vizsgálatokkal, megfelelőségértékelési eljárásokkal és az ezeket jogosultsági alapon végző bejelentett szervezetekkel.

Nagyon pontos és nagyon részletes szabályozást ad a Rendelet arról, hogy az egyes egyéni védőeszköz kategóriákban milyen vizsgálatokat, ellenőrzéseket kell elvégezni, milyen dokumentációt, terveket, tájékoztatókat kell elkészíteni és az egyéni védőeszközöket milyen dokumentumoknak kell kísérni piacra kerülésük során.

4.2., Piacfelügyelet

A Rendelet a már régóta hatályban lévő 765/2008/EK rendelet a termékek piacfelügyeletéről szóló jogszabály rendelkezéseit emeli be, és emellett a tagállamok számára előírja mind a kockázatot jelentő egyéni védőeszközök esetén a teendőket, mind az – ugyan megfelelő – de piacfelügyeleti eljárást igénylő egyéni védőeszközök kezelése során a teendőket.

Sőt!! A Rendelet a nem megfelelő tagállami szintű piacfelügyeleti eljárást (vagy hiányát pl.: kifogás esetén) akár a Rendelet részét képező uniós védintézkedési eljárásban is felülírhatja, elindíthatja.

4.3., Alaki nem megfelelőség

A Rendelet piacfelügyeleti részében találjuk, de korábban az alaki megfelelés hiányáról nem rendelkezett jogszabály.

A Rendelet ezen előírása is erősíti a felhasználókat abban, hogy csak megfelelő egyéni védőeszköz kerülhessen forgalomba.

Alaki megfelelés hiányát kell megállapítani, ha

  • a CE-jelölést nem helyezték el,
  • a CE-jelölést hibásan helyezték el,
  • a CE-jelet nem követi a bejelentett szervezet négyjegyű azonosítója (ahol szükséges)
  • az EU-megfelelőségi nyilatkozatot nem mellékelték, nem adták meg a hozzáférés internethelyét vagy hibásan állították ki,
  • a műszaki dokumentáció nem áll rendelkezésre vagy hiányos,
  • a gyártók az egyéni védőeszközön, vagy ha ez nem lehetséges, annak csomagolásán vagy kísérő dokumentációjában egyáltalán nem, hamisan vagy hiányosan tüntették fel nevüket, bejegyzett kereskedelmi nevüket vagy bejegyzett védjegyüket és a kapcsolatfelvételhez használható postai címüket. Címként a gyártó kapcsolattartási címét kell megadni. Az elérhetőségi adatokat a végfelhasználók és a piacfelügyeleti hatóságok számára könnyen érthető nyelven kell megadni (Magyarországon magyarul!),
  • Az importőrök az egyéni védőeszközön, vagy ha ez nem lehetséges, az egyéni védőeszköz csomagolásán vagy kísérő dokumentációján egyáltalán nem, hamisan vagy hiányosan tüntették fel nevüket, bejegyzett kereskedelmi nevüket vagy bejegyzett védjegyüket és kapcsolatfelvételhez használható postai címüket. Az elérhetőségi adatokat a végfelhasználók és a piacfelügyeleti hatóságok számára könnyen érthető nyelven kell megadni (Magyarországon magyarul!),
  • a gyártókra illetve az importőrökre meghatározott bármely egyéb adminisztratív követelmény nem teljesül, akkor az szintén az alaki megfelelés hiányát jelenti,

Várhatóan a kötelezően megalkotandó magyar szankciós jogszabály ezeket az alaki hibákat is büntetni rendeli majd.

4.4. A gazdasági szereplők kötelezettségei

A felhasználóknak a megfelelő egyéni védőeszközökhöz való hozzáférést segíti a gazdasági szereplők számára meghatározott kötelezettségek sora is.

Például:

a forgalmazóknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy

  • az egyéni védőeszközön fel van tüntetve a CE-jelölés,
  • mellékelve van hozzá az előírt dokumentáció, az EU-megfelelőségi nyilatkozat és a gyártói tájékoztató magyar nyelven,
  • meg kell győződniük arról, hogy a gyártó, illetve az importőr neve, elérhetősége szerepel-e az egyéni védőeszközön (vagy az egyéni védőeszköz csomagolásán).

Ugyanilyen részletes kötelezettség-előírást találunk a többi gazdasági szereplő (gyártó, importőr, bejelentett szervezet) esetében is.

A forgalmazók számára korábban csak az egyéb törvényekben meghatározottak betartása volt előírás, az egyéni védőeszközöket importálók, forgalmazók kötelezettségei nőni fognak és szakmai felkészültség nélkül vélhetően nem fognak tudni a piacon maradni.

4.5. Az egyéni védőeszközök nyomon követése

A Rendelet előírása szerint a gazdasági szereplő számára (gyártó, forgalmazó, importőr, bejelentett szervezet) 10 évig tartó kötelezettség bemutatnia azt, hogy az egyéni védőeszközöket kitől szerezte be és azt kinek szállította le. Ez a rendelkezés vélhetően szűrő lehet a kétes eredetű és elégtelen védelmi képességű egyéni védőeszközök forgalmazásában.

4.6. A kötelezően megalkotandó szankciós jogszabály

Indirekt módon ugyan, de a felhasználók számára jelenthet további biztosítékokat a Rendelet szankciókra vonatkozó része.

A Rendelet ugyanis az összes tagállam számára előírja, hogy a Rendelet megsértőire vonatkozóan nemzeti szintű szankciós jogszabályt alkosson. Ezek akár büntetőjogi szankciók is lehetnek.

4.7. Alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelmények

A Rendelet II. mellékletében találjuk a részletes, alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeket. Ezek az alapvető követelmények, előírások - az egyes termékszabványokban meghatározott követelményeken túl - határoznak meg olyan, az egyéni védőeszközök komfortossága, viselhetősége, használhatósága, más védőeszközökkel való együttes használatára vonatkozó szabályokat, melyek a felhasználók számára jelentenek további biztosítékokat a megfelelő egyéni védőeszközök hozzáférhetőségére.

 

A Rendelet tehát annak ellenére, hogy a felhasználók számára előírásokat nem tartalmaz, kötelezettségeket nem határoz meg, biztosítja, hogy a felhasználó a számára leginkább jól használható egyéni védőeszközt választhassa ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr48855906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása