CE-egyéni védőeszközök

CE-egyéni védőeszközök

Egyéni védőeszközök kiválasztása - az egyéni védőeszköz védelmi szintje

2015. március 24. - HegedusMiklos

Egyéni védőeszközök kiválasztása - az egyéni védőeszköz védelmi szintje

A munkáltatónak rendelkezni kell kockázatértékeléssel, melyben a vállalkozás tevékenységeit és a vállalkozás alkalmazásában álló munkavállalók munkaköreit számba véve meg kell határozni az egyéni védőeszközöket. Az egyéni védőeszközök kiválasztása kizárólagosan munkáltatói feladat.

Az így meghatározott egyéni védőeszközök esetében meg kell határozni az egyéni védőeszközök védelmi szintjét a védendő testrészek szerint és minden veszélyt jelentő kockázat szerint is.

A meghatározott egyéni védőeszköz védelmi szintjének ismerete azt jelenti, hogy ismerjük az egyéni védőeszköz
o   védelmi képességét,
o   védelmi osztályát és
o   a védőeszköz által adott védelmi fokozatot is.

A védelmi képesség jelenti azt a veszélyes expozíciót, mely ellen az egyéni védőeszköz véd, vagyis

o   hő,
o   hideg,
o   rezgés,
o   vágás,
o   vegyszer,
o   leesés stb.

A védelmi osztály azt jelenti, hogy az adott egyéni védőeszköz milyen szintű (mekkora) védelmet képes nyújtani a meghatározott kockázatok ellen.

A védelmi fokozat pedig az az osztályba sorolás vagy besorolás, mely megmutatja, hogy az egyéni védőeszköz az adott kockázat ellen milyen mértékű védelmet képes adni.

Az egyes egyéni védőeszközökre vonatkozó termékszabványok általában meghatározzák ezeket a kiválasztás szempontjából fontos adatokat.

Egy kicsit más a helyzet a komplex védőeszközök esetében, de a védőeszközök jelölése ekkor is pontosan útbaigazít minket, pl.: egy csatornatisztító munkavállalót védeni kell a víz, a hideg, a meleg, a vegyi, a biológiai kockázatok mellett a leesés (ebben az esetben inkább beesés) veszélyétől is.

A munkáltató a kiválasztás teljes körű felelőse, így például már a kiválasztás során köteles felmérni, hogy az egyéni védőeszköz védelmi szintje megfelelő-e a munkahelyen fennálló kockázatokkal szembeni védelemre.

A munkáltatónak a munkavállaló egyes testrészeinek védelmére a védelmi szintek meghatározásával kell az egyéni védőeszközöket a belső szabályozásában kiválasztania.

További bejegyzésekben fogom majd felsorolni az egyes testrészek szükséges védelmét néhány munkakörhöz kapcsolódóan, és az egyes testrészekhez rendelhető védőeszközök egy-egy példáján keresztül lesz érthető a teljes egyéni védőeszköz kiválasztási folyamat és az egyéni védőeszköz kiválasztása, mint végeredmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://ce-eve.blog.hu/api/trackback/id/tr47300815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása